Morska trava

Iz dubine mora dolazi nam pregršt sastojaka koje su posebno korisne za čovekov organizam. Među njima su i alge koje čine sintezu morske vode, a sadrže proteine, šećere, biljne masti, oligoelemente, provitamine i vitamine. Alge su široko rasprostranjena i značajna grupa organizama, čiji naziv potiče od latinske reči algae što u prevodu znači - morska trava. Alge su se vremenom prilagođavale različitim staništima pa su sada rasprostranjene na vlažnim zemljištima, kori drveća, vlažnim stenama, a neke naseljavaju površine biljaka i životinja. Alge su u mnogome bitne za čoveka, jedan od načina je i upotreba algi kao pokazatelj stepena zagađenosti kvaliteta vode. U procesu prečišćavanja otpadnih voda alge dobiju na sve većem značaju.
Verovatno najpoznatija supstanca koja se dobija iz algi je agar - agar koji ima veliku primenu u medicini i biologiji, ali i u farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Iz određenih slatkovodnih algi izolovane su supstance koje imaju stimulativna ili inhibitorna svojstva na druge organizme (hlorelin, scenedesmin, pandorin). U mnogim zemljama poput Škotske, Irske, Francuske, Indonezije, Filipina alge se koriste u ishrani. Kao specifična nacionalna jela se nalaze u kuhinjama Kine i Japana. S druge strane, alge rehidriraju kožu, toniziraju je, sprečavaju prerano starenje i deluju na prevenciju raka kože izazvanog sunčevim zračenjem. Tremani algama pomažu u borbi protiv gubitka elastičnosti kože, kod oblikovanja tela i mršavljenja, protiv celulita...
SAVET
Salata od azuki pasulja sa kombu algom
Potopiti preko noći šolju azuki pasulja (sitan, crveni pasulj). Ujutro, prosuti vodu, naliti tri šolje hladne vode, a na dno posude u kojem će se kuvati pasulj staviti oko 3 cm kombu algi. Kuvati dok ne provri, a zatim dodati 2 šargarepe, 1 crveni ili crni luk i 1 sitno seckan  koren čička. Kuvati oko jedan sat, a pri kraju kuvanja kuvanja dodati prstohvat morske soli. Azuki pasulj se može jesti svaki dan, a s obzirom da je lako svarljiva namirnica mogu ga jesti i deca.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti