Kineska trešnja

 (https://siscovanilla.blogspot.com/2013/05/the-lucky-lychee.html)

Liči (Lychee) ili Kineska trešnja izgledom podseća na zmajevo jaje: spolja ima grubu, blagu bockavu koru, koja se lako skida sakrivajući gotovo želatinastu sredinu u kojoj je čvrsto seme.

Ukusna i sočna, ova biljka je vesnik leta, a raste u kineskim provincijama Kvangtung i Fukien. Zimzeleno stablo biljke naraste i do 12 metara, a zapisi kažu da se prvi put pominje 2000. pre nove ere. U Kini je smatraju simbolom sreće. Postoji preko 100 sorti ličija.  Kineska trešnja je u Europu stigla zahvaljujući Francuzima, te u toj državi počinje da raste u 18. veku.

Od ove biljke se spravlja gotovo sve i odlično se druži sa ostalim voće. Najbolji prijatelji su joj ipak obična trešnja, mango i dinja. Liči je prirodni borac protiv raka, kako kažu istraživanja,sprečava razvoj ćelija raka.

Oligonol, koji se nalazi u ličiju, ima antioksidantna i antivirusna dejstva. Liči, kao i citrusne voćke, ima mnogo vitamina C, čak 40 odsto više od narandže, vitamine B kompleksa, minerale, beta karoten,…

Takođe, korištenjem biljke poboljšavaju se kognitivne funkcije i sprečava se oštećenje neurona kod Alzheimerove bolesti. Liči sadrži magnezijum, koji utiče na trajanje i smirenost sna. Uz to, liči je učinkovit protiv kašlja i astme, ali i sprečava zatvor i druge poremećaje digestivnog trakta. Liči sadrži mnogo vode i malo masti. Liči poboljšava zdravlje bubrega. Sadrži kalijum, koji je koristan za ispiranje toksičnih naslaga u bubrezima. Plod smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u krvi i smanjuje mogućnost bubrežnih kamenaca. 

Čaj od ličija

Potrebno je: beli čaj, 5 šolja kipuće vode, kocke leda, liči iz konzerve (sa sirupom) i listovi mente.

U ključalu vodu, na svaku šolju vode dodati 1 kašičicu čaja, pa ostaviti da odstoji poklopljeno 10 do 15 minuta. Procediti čaj i usuti u flašu/bokal. Prvo ohladiti čaj na sobnoj temperaturi, pa ga premestiti u frižider. Napuniti pola čaše sa ledom, dodati nekoliko liči trešanja, svežih ili iz konzerve i 2 kašike liči sirupa iz konzerve. Sipati rashlađeni čaj i dodati listiće nane.

Ovaj napitak može se pretvoriti i u alkoholno piće kada mu se doda malo votke.






Comments

Popular posts from this blog

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti