Biljka koja "ne voli" dugo potapanje



Biljka koja se NE SME kuvati i NE SME biti potopljena duže od pola minute u vreloj vodi je prečica. Ona spada u izuzetke kada se radi o pripremi čaja, o čemu sam pisala u ranijim postovima. Ovu biljku, koja spada u mahovine, u narodu još zovu plavun, crvotočina, vučja noga, samovolja i zmijina mahovina. Prečica (licopodium clavatum) je zimzelena lekovita biljka koja ima vitice dugačke i do jednog metra sa tankim korenčićima kojima "puzi" po tlu. Prečica je četvorogodišnja biljka i leti "rađa" žute klipove koji sadrže cvetni prah ili prečicino brašno, koje ako se zapali gori svetlim plamenom. Uspeva samo u visokim planinama, tačnije na ivicama šuma, koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine. U Austriji i Nemačkoj ova biljka je pod zaštitom države. Iako je prečica izuzetno lekovita zbog specifičnog staništa treba izbegavati njeno branje, već je nabavljati u specijalizovanim prodavnicama. Ova biljka u sebi sadrži hemijski element radijum, zbog čega se najviše koristi u homeopatiji. Čaj od nje je značajan u lečenju gihta i reume, kod vidljivih deformacija zglobova, ali i kod problema rada creva. treba je koristiti kod dijareja, zatvora, ali i kod upala bubrega, mokraćnih kanala, a dobro se pokazala i u lečenju polnih bolesti. NEOPHODNA je kod svih oboljenja jetre - hepattisa, a naročito kod ciroze jetre.
Način upotrebe:
Čaj od prečice:
Jedna ravna kašičica prečice se prelije sa 1/4 litre vruće vode, ostavi da odstoji 30 sekundi i procedi. Za sve vrste oboljenja se pije 1 dcl dnevno, najbolje je na prazan stomak u par gutljaja. Kod ciroze jetre i zloćudnih oboljenja pije se dva puta dnevno - ujutro i uveče.
Jastuče od prečice:
Sušenom prečicom (100 - 300 gr) napuni se platneno jastuče (sašiti od prirodnih materijala) i nanosi se na bolno mesto. Povremeno treba skidati jastuče sa tela kako se koža ne bi iritirala. Ovo jastuče je delotvorno oko godinu dana.

Comments

  1. gde mogu da nabavim prah Prečice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prah prečice kupiti u inostranim apotekama, napr. u Austrji, herbalisti u biljnim apotekama objasniće sve što nam je potrebno da znamo. Zanimljivo je to da se njihova prečica razlikuje od naše. Ja bih procedila čaj, nakon 7min. Kod nas je 100gr.u zdravoj hrani 150din. Ova lekovita biljka mi je pomogla, tamo gde medicina daje jako štetne lekove protivu bolova.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka protiv pošasti