Biljka protiv pošasti

Ivanjsko cveće (galium aparine) steklo je "slavu" na Ivan dan 7. jula kada se prave venčići za ulazna vrata kako bi se dom zaštitila od uroka, bolesti i ostalih pošasti. Međutim, od njega se odavnina prave čajevi protiv kožnih oboljenja, bolesti jetre i bubrega. Ivanjsko cveće raste po njivama i dostiže visinu do 150 cm. Ono je prijatno žutih cvetova i duguljasto bodljikavih listova, kojima se kači za kožu životinja te ga još zovu i prikrp ili hvatač. Takođe, treba razlikovati dve vrste Ivanjskog cveća: Galijum verum - pravo ivanjsko cveće poznato još i kao gospin prostirač, jovanova travica, žuto ivanjsko cveće... Beli broća (galium mollugo) ima žuto bele cvetove i blago oporog mirisa meda je. Razlikuje se od gore prvo pomenutog jer mu je stabljika u vreme cvetanja povijena gotovo u ravni sa zemljištem. međutim, obe vrste su jako lekovite i najbolje rezulate daju ako se mešaju. takođe ne treba zaboraviti da je sveže bilje daleko delotvornije, a izdanci ove biljke se mogu naći i zimi na površinama na kojima snega ili ispod suve trave.
Prema legendi trudna Bogorodica je legla da se odmori na bokoru ivanjskog cveća koje joj je mirisalo na med, otuda i naziv "gospin prostirač", da bi se kasnije ispitivanjem utvrdilo da taj miris potiče od esncijalnog ulja koje biljka sadrži. Sem u lečenju, ivanjsko cveće, se u pojedinim delovima Grčke i danas koristi za sirenje mleka.
Kada se koristi za čišćenje jetre najbolje je da se meša sa travom ivom i maslačkom. Osobe koje imaju problema sa limfnim žlezdama trebalo bi da ga piju svaki dan, a izuzetno se pokazao kod svih problema kože, nakon umivanja koža postaje zategnutija, a lakše se i oslobađa potkožnih čireva i mitesera. U narodnoj medici se koristi kod epilepsije, napetih živaca, kod tegoba sa kamenom u bubregu. Poslednje, ali gotovo najvažnije je to da se efikasnim pokazao kod svih zloćudnih oboljenja, najpre kod tumora na grlu.
SAVET:
Čaj se pravi tako što se kafena kašika ivanjskog cveća zalije sa 1,5 - 2 dcl proključale, ali prohlađene vode, ostavi da odstoji 20 - tak minuta, procedi i popije, najbolje ne slađenog. Mast od ivanjskog cveća je odličan za lice ili druge delove kože na kojima su se javile nečistoće, akne ili druge masne lezije. Mast se dobija tako što se sveži sok biljke (cveće se ubere, opere i u sokovniku iscedi) pomeša sa maslacem. Tu mešavinu treba čuvati u frižideru.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje