Ide i sa mlekom i sa pivom




Jedna od najneophodnijih i najdelotvornijih biljaka svakako gavez (symphytum officinale) poznatija kao sodula, kuhinjsko zelje ili crni koren. Od svih domaćih lekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, materiju koja najviše deluje na stvaranje novih ćelija, zbog čega se i koristi u lečenju rana. Ova biljka je rasprostranjena širom Evrope, nalazi se na vlažnim mestima, najčešće uz vodu. Raste do jednog metra i ima višegodišnji razgranat koren, koji je bogat sokovima. Listovi gaveza su dlakavi, neugledni, neizmenično raspoređeni. Cvetovi ,koji su povijeni na dole, su ruzičasti ili ljubičasti. Lekoviti delovi biljke su listovi i koren, kod nas se najčešće skuplja koren i koristi u vidu čaja. Postoji oko 20 vrsta gaveza koji se uzgajaju, najviše kao stočna hrana. Koren se vadi u proleće ili kasnu jesen. Njime se leče sve vrste povreda: ispucalost, posekotine, lom kostiju... Pomaže protiv reume, gihta i kostobolje, a postoji i izreka "da bi dva prsta srasla u jedan, ako bi bili vezani gavezom", a odličan je i u borbi protiv bolova u licu, kod upala tetiva, osteoporoze... Međutim, gavez snažno deluje na centralni nervni sistem, te ga treba koristiti u malim količinama. Ako se koristi tinktura od gaveza, nije preporučljivo jako masirati bolna mesta. Gavez se odlično pokazao i u kozmetici, te se u novije vreme koristi kao dodatak preparatima protiv bora, jer "preporađa" ostarelu i naboranu kožu. Protiv upale vena koristi se u kombinaciji sa kantarionovim uljem i gospinom travom. Koren ove biljke dobar je u lečenju poteškoća organa za varenje, protiv bolesti bubrega i jakih menstruacija. Sok od svežeg gaveza zaustavlja krvarenje iz rana. Ako se koren kuva u mleku ili pivudok se ne zgusne u kašu, dobije se masa sa kojim se oblađu mesta preloma ruku i nogu. Vrlo je važno znati da se gavez, ali i preparati od njega, NE SMEJU držati u limenim i gvozdenim posudama, takođe kod sušenja korena treba paziti da se ne uplesnjavi, jer tada postaje opasan! Manje je poznato da se gavez može koristiti kao tečno đubrivo u povrtarstvu, jer je bogat kalijumom, a odlično deluje u gajenju paradajza.
SAVET:
Čaj protiv čira na želucu:
dve male kašike korena dobro usitniti i potopiti u šolji hladne vode. Ostavti da odstoji preko noći. Ujutro blago zagrejati i piti tokom dana po par gutljaja.
Može se za iste probleme pomešati sa semenom dunje, lanenim semenom i slatkim korenom. Dobijena smeša se popari sa prokuvanom vodom i nakon sest sati procedi i pije tokom dana u manjim količinama.



Comments

  1. Veoma interesantna biljka. Gavez do sada nisam koristila ali cini mi se da bi vredelo. Hvala za ove korisne informacije! Pozdrav, Goca

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti