Zlatna apoteka

Maslačak je poreklom iz Evrope i severne Azije, ali je sa svojim zlatnožutim cvetovima, odavno već je osvojio celi svet. Zbog svog izrazito aromatično-gorkog ukusa ovoj biljci su davali mnoga imena: gorko zelje, radič, žutenica, mlečnjak ( zbog gustog, belog soka ), a mnogi su ga lekari slavili kao neobično dragocenu biljku koja povećava apetit. Svima je poznato da se od maslačka prave vrlo ukusne salate, te ga već više doživljavamo kao povrće nego kao divlju biljku. Često se njegovi listovi i cvetovi kuvaju kao zdrava "lešo" hrana, a takođe se mešaju sa španatom, blitvom i ostalim povrćem. Ali od njega se pravi i odličan čaj, za koji se stabljike i listovi kuvaju zajedno s korenom. Prava mala, zlatna apoteka koja nam je nadomak ruke, baš u proleće, kad je organizmu mnogostruko potrebno vratiti snagu, naročito nakon gripe i drugih prehlada i viroza koje caruju u zimskim mesecima. Iako je prepoznat i cenjen kao diuretik, vremenom se videlo da maslačak deluje na organizam savršeno harmonično - osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, on pročišćava krv, leči čireve, ekceme i kožne bolesti.  Pomaže kod raznih oboljenja, popravlja krvnu sliku, čisti organizam, protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, leči jetru, pomaže lučenje zuči. Sadrži dosta kalijuma, kombinuje se za plućne bolesti, ima dosta vitamina C, gvožđa,eteričnih ulja, inulin, holin, smole. Koristi se i za jelo, kao salata, turšija, čorba, varivo, zamena za kafu, za spremanje travarice, lekovit med, koristi se kao tinktura, sušen, cedi se medicinski sok...
SAVET
Za znojenje se daje čaj sa suvim cvetom zove i dimnjačom u dozi 10-30 grama ali samo u toku osam dana!

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti