Pasja kupina u zaštiti od groma

Kopriva (žara, pasja kupina...) je korovska biljka cenjena kako u narodnoj  tako i u naučnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi, fitoterapiji, ali i u kozmetici. U fitoterapiji se koristi list i koren. List se bere u proleće i to mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Koren je najbolji izvađen u jesen. Opere se od zemlje i suši na suncu ili sušari. U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Te tako postoji verovanje da se treba na Đurđevdan kupati u vodi u kojoj je potopljena kopriva „zdravlja radi”. Takođe, koprivu treba davati i stoci „radi zdravlja i obilja u mleku”. Narodna verovanja kažu i da se zbog jake apotropajske moći koristi u zaštiti i čoveka i životinja: Porodilji se meće u jastuk da je brani od „senke” ( ženski demon koji porodilji škodi ), stoci se na Đurđevdan mažu vimena  radi odbrane od činilica koje mogu oduzeti mleko, u seme namenjeno za setvu meće se koren koprive koji se prilikom setve zakopa usred njive... A najrasprostranjenije je verovanje koje i u izreku prešlo da neće grom u koprive. tome u prilog govore i zapisi da su za razliku od Tiberija koji bi se kad zagrmi kitio lovorom, a Srbi su se kad prvi put u proleće zagrmi kitili koprivom. Koprivom su Srbi kitili i verige da grom u kuću ne udari.... Ova biljka je sa naučne strane potvrđeno dobra za očuvanje zuba i kostiju, za mineralizaciju u doba rasta , trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
Kopriva olakšava tegobe izazvane artritisom, preporučuje se u alergiskim reakcijama (koprivnjača) na jaja, jagode, redovna je dopuna terapiji krvarenja različitog porekla. Prisustvo glikokinina i magnezijuma obezbeđuju bolje terapeutske efekte dijabetičarima. Bogatstvo minerala je preporučuje u oboljenjima jetre i žučnih puteva.
SAVET
Čorba od mladih kopriva
Kilogram mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati. Na malo ulja i maslacu propržiti 100g brašna, pa dodati 2 češnja propasiranog belog luka. Spustiti koprive, dodati litar mleka, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuvati 10 minuta. Služiti toplo i uz kiselu pavlaku.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti