Jača i od čokolade

Jabuka koja je, kako mnogi veruju, na naš jelovnik stigla ravno iz raja nije samo simbol greha, požude i ljubavi, već i večne mladosti. Prema keltskom predanju ona ima čudotvorna svojstva pa onaj ko uspe pojesti jabuku iz čarobnog vrta ne samo da više nikad neće biti ni gladan ni žedan, ni bolestan nego nikad neće ni ostariti. Naravno, u svakoj bajci, pa tako i u ovoj, ima i istine. Iako jabukama ne možemo izlečiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo sprečiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. U skladu sa starom engleskom poslovicom "An apple a day keeps the doctor away", pojedemo li jabuku ili još bolje dve velike jabuke dnevno, učinićemo mnogo za očuvanje našeg zdravlja.
Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. U zavisnosti od vrste, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10, 9 g ugljenihhidrata i 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalijuma (100 do 180 mg), kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.
No, osim što pogoduje zdravlju ona nas može održati i u fit formi. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka napaja organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, ona spešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija čak i od pločice čokolade. Takođe, jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti