Alergije

Od sredine avgusta pa sve do oktobra javljaju se alergijske reakcije zbog cvetanja korovske biljke ambrozije. A začepljen nos, kijanje i svrab oko očiju su prvi simptomi polenskih alergija koje se javljaju čim se otopi sneg, te tako se s proleća javljaju alergije na cvetni prah leske, breze i neke vrste vrba, tokom leta za takvo stanje krivac je divlji pelen. Iako pomenute biljke imaju vrlo lekovita svojstva, njihov hemijski sastav ne odgovara većini, pa ljudski organizam ne prepoznaje dobroćudne supstance koje biljke šalju, već na njih reaguje "imunološkom vojskom" kako bi se odbranio. Iz tog razloga na svim mestima gde se sretnu antitela i alergeni nastaje upala - najčešće su to nos, oči, i grlo (sluzokoža). U alergijske bolesti spadaju one koje napadaju disajne puteve, alergijska kijavica, astma i bronhitis. Takođe, alergijske reakcije se ispoljavaju i na koži u vidu raznih ekcema ili kao kontaktni dermatitis. Najopasniji je anafilaktički šok, koji može da ima i smrtni ishod. Kod određenog broja ljudi organizam uspeva da se izbori i već do sledeće sezone on više ne reaguje na određene supstance, međutim sve je više onih koji prevaziđu jednu, ali počnu da reaguju na drugu biljku. Alergije se u savremenoj medici uglavnom leče antihistaminima, kortikosteroidima, a primenjuju se i beta 2 antagonisti i hromoglikati. S druge strane, narodna medicina veruje da se jačanjem imunog sistema mogu sprečiti alergijske pojave, ali i probati izbegavati ono što štetno utiče na organizam.
Stres, koji je naučno dokazan da slabi imuno sistem, teško da možemo izbeći, ali možemo ublažiti sve neprijatne situacije, treba naći način na koji ćemo sebi pomoći - trčanje, šetanje, odmaranje, slikanje ili šta vam čini zadovoljstvo. Tokom kritičnog perioda, kada cvetaju "alergijske" biljke treba izbegavati šetnje kada je koncentracija polena najviša - prepodnevne sate i vetrovite dane. Takođe, treba spavati dovoljno, izbegavati alkohol, duvan, zadimljene prostorije (jer su disajni putevi kod osoba koje pate od alergija već pod upalom i ne bi trebalo ih iritirati). Ne manje važno je voditi i ličnu higijenu, tačnije tuširanje po dolasku kući je neophodno kako bi se sprao polen sa tela i kose. Odeću ne treba sušiti na otvorenom, jer se polen lepi za mokro rublje. I održavanje lične higijene kuće vrlo važno, te osnovna mera koja se preduzima je da se iz sopstvenog doma uklone biljke koje najviše iritiraju osobe sa alergijskim reakcijama kao što su fikus, bršljan, juka, palma i orhideja. To su razne vrste paprati koje dovode do dodatnih iritacija.
Ukoliko želite da bez farmaceutskih preparata pomognete sebi tri stvari morate imati u domu: REN, MED i KOPRIVU.
Ren je najbolje sredstvo za pročišćavanje sinusa. Najbolje je uzeti zalogaj svežeg rena, ali tek kada je alergijska reakcija u "punoj snazi", a ako se uzima preventivne dovoljno je par kašičica iz tegle u toku meseca.
Kopriva se pokazala kao sjajan lek u borbi protiv alergija, jer jača imuni sistem. Najbolje dejstvo ima koren koprive kada su alergije u pitanju. Ali ne treba izbegavati ni list, kao ni seme. Jer je ovo jedna od retkih biljaka koja je u celosti lekovita i u svim svojim delovima sadrži izuzetno važne supstance koje blagotvorno deluju na naš organizam.
Med se mora oprezno uzimati, jer i on izaziva alergije. Zato je važno znati koji se uzima, po savetu stručnjaka, treba koristiti onaj med koji je iz našeg okruženja - da ispaša pčela nije bila dalja od 100 km. Ne možete znati gde je pčela sakupljala polen, ali možete izbeći med koji nije sa vašeg područja!

SAVET:

    

Smesa koja dugotrajno oslobađa od alergijskih reakcija:

Koprivu sakupiti sa mesta gde nije bila izložena zagađenjima, zatim je samleti. Teglu od 250 ml njome do pola napuniti. Preostali prostor ispuniti medom i ostaviti u frižideru 10 dana uz povremeno mešanje. Svakog jutra na prazan želudac uzimati po jednu kašicicu. Da bi se postigao efekat potrebno je pojesti celu meru.
I matični mleč se koristi za ublažavanje simpoma, ali opet, vrlo pažljivo, jer se i u njemu nalaze alergeni.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti