Biljke za čišćenje organizma

Na našem području raste bilje koje je za čišćenje organizma mnogo bolje od istočnjačkih, te zato vam predstavljam dve.

1. Krušina ili krkavina, odnosno pasja leska (fragula alnus) koja je rasprostranjena kako u Evropi, tako i u severnoj Africi, Aziji, Sibiru, Kini i Meksiku, se koristi kao laksativ protiv hronične opstipacije i za bolove u crevima. Kao lekovita biljka se pominje u XIV veku. Ovo je listopadno drvo visine do oko 5 metara, a raste na senovitim vlažnim mestima pored potoka i u tamnim šumama. Vrlo važno je reći da NIJE JESTIVA biljka. Slično zovi i kod krušine treba voditi računa o tome koji se delovi biljke beru. Krušina cveta u maju i junu, a plodovi, koji su u obliku bobica, u septembru i novembru. Plod se ne sme konzumirati, jer je otrovan, a ako se jede izaziva povraćanje, a u većim količinama i trovanje. Od krušine se koristi KORA, koja se skida sa mladih stabala početkom proleća, a zatim suši. U kori ovog drveta se nalaze lekoviti sastojci kao što su antrakinon, jabučna kiselina, eterična ulja, tanin, ali i velike količine vitamina C. Od krušine se spravljaju čajevi za ispiranje žučne kese, čišćenje bubrega od kamenca, bolji rad jetre, ali i protiv bolova u grudnoj i trbušnoj duplji nastalim nagomilavanjem vazduha u želucu i crevima. Takođe koristi se i u mešavinama čajeva za mršavljenje, a koristi se i kod lečenja čireva, infekcija i svraba kože. Kada se koristi za unutrašnju upotrebu treba se strogo pridržavati propisane doze kao i načina upotrebe - dnevna doza NE SME biti veća od 15 grama kore.
Takođe, ako sami skidate koru vodite računa da li ste je dovoljno i dobro obradili i osušili, jer ako nije skinuta samo kora, već i deo stabla, a nije ni dovoljna osušena, ne sme se koristiti za čajeve.

SAVET:
Kašičicu suve i usitnjene kore preliti sa 250 ml hladne vode, poklopiti i grejati do ključanja. Posle 20 minuta procediti. Čaj piti uveče pred spavanje.





2. Kukuruzna svila je veoma lekovita, ali se mora brati dok je kukuruz mlad, a svila svetla. Ako je berete sami, samo je odrežete i sušite naglo u senci ili vrlo oprezno na veštačkoj toploti. Tamna, suva i zrela kukuruzna svila nije lekovita.
Kukuruzna svila sadrži smolu, kalijum fosfor, mangan, masna i eterična ulja. Koristi se kod izlučivanja mokraće, uspešno leči mokraćne kanale, upalu, a pomaže i kod upala bubrega. Takođe koristi se i u lečenju srčanih oboljena sa edemima, gihta i reume. I kukuruzna svila se dodaje mešavinama čajeva za mršavljenje.
Za razliku od krušine kukuruzna svila se može koristiti i sveža i osušena.



SAVET:

Jednu kafenu kašičicu osušene kukuruzne svile se prelije sa 200 ml  prokuvane i prohlađene vode, ostavi se da odstoji par minuta i procedi. Uzimati svaka 2,5 sata po jednu supenu kašiku nezaslađenog čaja.
Ako se pravi od sveže svile, 1 supenu kašiku treba kuvati u 300 ml vode, ali ne sme da proključa. Znači, kuva se najviše do 5 minuta, procedi i pije tri puta dnevno pre jela, naravno, nezaslađen.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti