Dobra za mačke, a najbolja za žene

Tekst o današnjoj biljci počeću digresijom. Naime, pre nego li napišem tekst o određenoj biljci najpre "predmet" pisanja probam, da li u vidu čaja, tinkture, ulja ili masti, pa sa to uradila i sa današnjom biljkom. Iako znam da na prvo pijenje nikada ne treba preterati sa konzumiranjem i količinom, uradila sam suprotno, pa opor ukus ne mogu da isperem već neko vreme, blaga muka i pospanost su došle kao posledica preterivanja. Zato vrlo oprezno i tačno po meri koristite biljke.
Medicina za sterilitet kod žena nudi savremena rešenja, međutim i priroda je nudi u vidu očajnice ili u narodu poznatije kao macina trava. Ime joj i govori da je ona bila poslednja nada za one koje nisu mogle da začnu. Spada u najstarije lekovite biljke, a prema pronađenim dokazima u upotrebi je još od vremena Egipta. Omiljena biljka je i mačkama, koje privlače njen miris i ukus i po kojima je i dobila narodni naziv. Očajnica (marrubium vulgare) poznata i kao jetrena trava, gorčika, smrduša i jetrenjača, je trajnica rasta do 40 cm. Ona je uobičajena biljka srednje i severne Evrope. A kod nas raste na suvim i kamenitim krečnjavim mestima, na ispašama pored puteva. Na Balkanu je prisutna i njena sestra crna kopriva ili crna očajnica koja ne beleži lekovita svojstva, zato obratiti pažnju kada je skupljate. Očajnica se od rođakinje razliku u cvetu - lekovita ima beli cvet, runovito i granato stablo sa srebrnkastim listovima. Cvetovi su zbijeni u gomilice bez peteljki, ima jak miris (podseća na mošus), a gorkog i ljutog ukusa je. Cveta od jula do septembra. Bere se biljka u cvatu bez korena i cela se koriste za lek. Suši se u hladu.
Očajnica je jedna od prvorazrednih lekovitih biljaka i u lečenju plućnih bolesti, stanja nakon gripe, početnog stadijuma tuberkuloze i grozničavih stanja. Ali svoju primenu beleži i kod bolesti nerava, disajnih organa, želuca i kašlja. Kod žena blagotvorno utiče na mentrualne bolove, ali i na normalizaciju ciklusa, odnosno uravnoteženje hormona, što je i uslov za trudnoću. Očajnica se može naći i u tabletama, što baš i ne preporučujem, ali savremeno doba ne ostavlja mnogo vremena koje se može odvojiti za spravljenje i ispijanje čajeva.

SAVET

Čaj koji pomaže začeću

Dve kašičice (kafene) preliti sa 3 dl vrele (prokuvane i malo odstojale) vode. Procediti čaj posle najviše 5 minuta. Trebalo bi piti 3 do 5 šoljica (1dl) na dan. Količinu od 3dl možete podeliti na tri pijenja u toku prepodneva, ne ostavljati da stoji više od 7 sati. Najbolje je da se pije ne zaslađen, ali zbog oporog ukusa može se zasladiti s vrlo malom količinom meda. Čaj piti najmanje 3 meseca u kontinuitetu, s tim što u vreme menstruacije treba praviti pauzu.A kada se utvrdi trudnoća PREKINUTI sa uzimanjem čaja.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti