Lekoviti parazit




Bela imela je jedna od biljaka koja ima popuno atipično "mesto stanovanja". Kao svoj dom koristi druge biljke, iako prelepa, spada u grupu parazitskih biljaka. Sigurna sam da ste videli početkom zime na drveću jabuka, recimo, okrugli grmić sa belim plodovima - to je bela imela. Da bi preživela koristi vodu bogatu mineralima svojih domaćina. Nju možemo sresti i na jelama ili borovima, ali i drugim listopadnim stablima, ali nikada na zemlji ili vodi.
Iako parazit, bela imela ili veštičina metla, poznata je još iz vremena Hipokrata i Plinija, kada se koristila protiv epilepsije. Germani su je smatrali magijskim oružjem, keltski druidi su je koristili za pravljenje napitaka za snagu, hrabrost i nepobedivost (poput Panoramiksa u čiji je napitak upao Obeliks), dok se u Tirolu i danas koristi kao tradicionalno sredstvo protiv uroka.
Ovu biljku "presađuju" ptice koje se hrane plodom, te ih prenose sa drveta na drvo. Imela cveta u aprilu, a plodovi sazrevaju početkom zime. U zavisnosti na kojoj biljci raste, lekovitost bele imele se razlikuje. Te je dokazano da imela sa kruške najbolje stabilizuje krvni pritisak, za razliku od one sa jabuke. Međutim, neovisno gde raste poboljšava metabolizam i rad organa za varenje. Bela imela pomaže i kod poremećaja srčanog ritma, slabosti nervnog sistema, nesanice... Važno je napomenuti i da se koristi za lečenje bolesti izazvanih pojačanim radom štitne žlezde i kod hormonskih poremećaja. Kod šloga i moždanog udara pije se čaj od bele imele 6 nedelja - prve dve po tri šolje dnevno, druge dve po 2 šolje, dok se u poslednje dve sedmice pije pije po jednu i to tako da se jedna šolja podeli na pola i popije pre i posle obroka. U poslednje vreme sve se više koristi u lečenju kancerogenih oboljenja, jer pročišćava organizam od svih štetnih toksina. I ova biljka ima sličnosti za zovom (bazgom) - sveže bobice (plodovi) su otrovni, ali je ako se koriste kao melem za spoljnu upotrebu jako su delotvorne u lečenju promrzlina.

SAVET:

Kapi bele imele se mogu kupiti u apotekama, ali se mora pridržavati uputstva o načinu upotrebe. Svež sok se priprema tako što se sveži listovi iscede u sokovniku. Za pravljenje melema koriste se sveže bobice koje se samelju i pomešaju sa hladnom životinjskom masnoćom (svinjska, guščija, pačija,, ovčija...)
Čaj se pravi tako što se jedna mala kašika imele potopi sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji preko noći. Pije se preko dana, a cuva u termosu.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti