Žbun pun iznenađenja

Lešnik je žbun koji može da dostigne visinu i do 15 metara, a koji cveta u proleće, a bere se sredinom jeseni, a pred kraj jeseni plodovi sami počnu da padaju. Ovo orašasto voće raste samoniklo, ali se i gaji, i to i kao žbun i kao drvo. Plodovi su pokriveni kovrdžavom spoljnom ljuskom sa žlezdastim maljama, sakupljeni u grozd. Za najvećeg proizvođača lešnika se smatra Turska.
Ukus lešnika u poslasticama svima je dobro poznat, naročito prženog pa iseckanog, mada ni mlevenom ili celom ništa ne nedostaje. Ugodan ukus daju mu ulja, kojih ima oko 60 odsto, dok belančevina ima 14 -18 procenata, ugljenih hidrata oko 14 i mineralnih materija oko 2,4 odsto. Među njima najviše je kalijuma u 100 grama, a tu su i fosfor, magnezijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink, bakar, kao i selena. Od vitamina najzastupljeniji je vitam E, poznati antioksidans, zatim vitamini C, oni iz grupe B i vitamina A, kao i masnih kiselina i aminokiselina. Lešnik se od svog jezgrastog voća  izdvaja po najvećoj količini mononezasićenih masnih kiselina. Upravo ova vrsta masti se nalazi i u maslinovom ulju koje je poznato po svom pozitivnom uticaju na zdravlje. Mononezasićene masne kiseline povoljno utiču na snižavanje štetnog, ali podizanje nivoa korisnog holesterola. Ovo je samo jedan od razloga zbog čega bi ovo voće trebalo da bude što češće zastupljeno u ishrani. Plodovi lešnika svoja lekovita svojstva uspešno pokazuju: protiv žutice, proširenih vena, niskog krvnog pritiska, proliva, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma, protiv upaljenih i proširenih vena, protiv viška želudačne kiseline, malokrvnosti i velikog odliva krvi za vreme menstruacije, za preznojavanje prilikom upale pluća i influence. Ulje lešnika se prvenstveno preporučuje u dermalnom korišcenju zbog svog izuzetnog delovanja na kožu: deluje adstringentno i podstiče cirkulaciju kože. Biljno ulje lešnika se primarno koristi za masnu i mešovitu kožu, kao i za problematičnu kožu s aknama. Zbog svoje visoke moći upijanja vrlo brzo prodire u kožu i ne ostavlja mastan trag. Isto tako, zbog svog adstringentnog svojstva povoljno deluje na kožu s proširenim porama. Kožu tonizira i zateže i na taj način održava njenu elastičnost i čvrstoću. 
SAVET
Recept za 
mešovitu kožu:
30 ml biljnog ulja lešnika; 9 kapi eteričnog ulja ruzmarina i 9 kapi eteričnog ulje lavande. Pomešati i time pred spavanje mazati lice koje je oprano toplom vodom. Višak masnoće, ako je ima, obrisati mekim peškirom

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti