Mamin lek

Značenje reči mleko može se izvesti iz značenja sastavnih reči M(a-ma) i lek. Tako se dolazi do nastanka reči mleko - mamin lek. Slovo "O" na kraju određuje srednji (dečji) rod što daje potpuno značenje reči mleko.
Mleko je prirodna i idealno komponovana hrana u kojoj se nalazi više od 200 komponenti. Iako 90 odsto voda, mleko od naših malih nogu ima važnu ulogu u životu. Prvo piće koje smo popili bilo je mleko, prva hrana od koje smo rasli bilo je - mleko. Mleko sadrži i potrebne vitamine (A,D,E) i minerale kao npr. kalcijum čija uloga u izgradnji i održavanju čvrstoće kostiju je svima poznata. Osim toga, kalcijum ima važnu ulogu u izgradnji imuniteta tela, smanjivanju posledica alergije i relaksaciji i opuštanju mišica.
Ne treba zaboraviti ni laktoferin, mali peptid koji je takode važan u jačanju imuniteta (sadrži ga i majčino mleko), čak neke studije pokazuju da redukuje pojavu raka i ima veliku funkciju u digestivnom traktu, a poznat je i kao antioksidans. Velika čaša mleka pre spavanja poznato je sredstvo za miran san, a ujutru za dobar početak dana. Mleko se može konzumirati na razliite načine i na isto toliko uživati u njemu. Još u vreme Marka Pola sa njegovih putovanja po Aziji, sačuvani su zapisi, kako se pravilo mleko u prahu sušenjem na suncu. Mleko u prahu ne izaziva teškoće u varenju, manje je zagađeno nego ne prerađeno kravlje mleko, pa ne može da prenese ni izazove bolest, ako je sveže i pravilno čuvano. Prednost mleka u prahu je i u tome što se od njega svaki obrok sprema neposredno pre jela, pa ne postoji opasnost kao kod prokuvanog, da će se od stajanja zagaditi ili pokvariti. S druge strane, legenda kaže da se Kleopatra redovno kupala u mleku, da bi joj koža bila meka i glatka. I, bila je u pravu. Mlečni proteini zaista smiruju iritiranu kožu, a laktična kiselina deluje poput eksfolijatora. Dakle, to što Kleopatra nije znala hemijski sastav mleka, nije je sprečavalo da savršeno neguje svoju kožu.
SAVET
Med i mleko protiv bora
Odlični saveznici u borbi sa borama: sipajte malo malo na komadić vate i istrljajte lice. Brzo se upija i hladi kožu. Med i mleko združenim snagama deluju protiv bora, pošto povećavaju vlažnost i sadrže korisne aktivne materije. Maska sa matičnim mlečom predviđena je za intenzivnu kuru. Ovaj dragoceni pčelinji proizvod osvežava kožu i daje joj sjaj.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti