Klice koje su zdrave

Pšenične klice su hrskave i imaju dobar ukus, sličan orahu. Samo tri kašike pšeničnih klica pružaju 3,9 g vlakana, dva puta više nego komad hleba od pšeničnog brašna. Pšenične klice su najhranjiviji deo zrna mada predstavlja svega 2-3% mase celog zrna. Obiluju u belančevinama (oko 25%), vitaminima B1, B2, B6 i E, gvožđu. Sadrže i selen koji se smatra zaštitnikom srca i krvnih sudova. Takođe sadrže i oktakosanol koji utiče na otklanjanje zamora. Osim toga, sadrže priličnu količinu cinka, fosfora i magnezijuma, a svaki od njih ima važnu ulogu u održavanju normalnih telesnih funkcija. Nedavnim je istraživanjem ustanovljeno da ljudi s velikom koncentracijom lipida u krvi mogu značajno sniziti holesterol i trigliceride jedući između 20 i 30 g sirovih pšeničnih klica na dan. Pšenične klice se dobijaju industrijskom preradom pšeničnog zrna, to su zlatno  žute ljuspice, blago slatkog ukusa, sličnom orahu.Smatra se da je proklijalo seme pšenice od neprocenjive važnosti za zdravlje. Klice su odličan lek i prevencija u slučaju kancera, oboljenja srca, kostiju i zglobova, ali i podmlađuju i regenerišu organizam. Iz klica se dobija i vredno i hranjivo biljno ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama (do 60%!). Kao i kod ostalih biljnih ulja treba imati na umu da je samo nerafinirano i hladno ceđeno ulje pšeničnih klica ono koje zadržava sve vredne sastojke – takvo se ulje može koristiti kao dodatak prehrani i u kozmetičke svrhe. Uz već spomenute vitamine i minerale, ovo ulje posebnim čini i vrlo visok udeo vitamina E, čak do sedam puta viši nego u ostalim uljima!
SAVET
200 g boranije; so; 150 g svežih pšeničnih klica; 200 g zelene salate; 3 mlada luka; 3 kašike maslinovog ulja, pola limuna; 1 čenj belog luka;
Boraniju očistite, operite, narežite i kuvajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi. Skuvanu boraniju ocedite i ohladite.Pšenične klice dobro isperite pod vodom. Salatu operite i narežite na šire trake. Luk operite i narežite na kolutiće. Maslinovo ulje, sok od pola limuna i beli luk dobro izmiješajte i prelite po pripremljenoj salati.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti