Zacin ljubavi

Evropska nepca prvi put su se susrela sa vanilom 14. septembra 1502. godine. Cast da zapadnoj civilizaciji otkrije ovu biljku cudesnog mirisa imao je, niko drugi do ekspert za otkrica, Kristofor Kolumbo. Vanila je iz porodice orhideja, potice iz Meksika odakle se prosirila na tropsko podrucje. Moze da naraste do 15 metara, ima duge mesnate jajolike listove i zute ili narandzaste cvetove koji se pojavljuju tek tri godine nakon sadnje. Iz cvetova se razvijaju mahune koje se beru dok su jos nezrele. Tokom fermantacije koja traje otprilike 15 dana nastaju bela kristalna zrnca-vanilin i pojavljuje se poznata aroma vanile. Nakon tog procesa mahune se nekoliko meseci ostavljaju na suncu ili u toplim prostorijama kako bi se potpuno osusile i bile spremne za upotrebu. Vanila podstice seksualnu zelju, a pozitivno utice na varenje i funkciju centralnog nervnog sistema. Najcesce se koristi u vidu zacina za razna jela i napitke, kao i u proizvodnji kozmtickih preparata. Vanila je vrlo aromaticna, a osim karakteristicnog, intezivnog mirisa odlikuje se i raskosnim, slatkastim ukusom. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, ova biljka pored safrana i kardamona, spada medju najskuplje zacine na svetu. Za jelo se koristi unutrasnji, mekani deo mahune, koji ima veoma intezivnu aromu i zato ga je potrebno umereno dozirati.
SAVET
Miris vanile aktivira hormone srece u mozgu, gotovo kao i cokolada. Nekoliko kapljica ulja od vanilije stavite na maramicu i udisite.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti