Svemoćni četinar

Bor je pored jela najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima. Često se koristi u narodnoj medicini, jer gotovo svi njegovi delovi imaju lekovita svojstva. Iglice su prepune vitamina, smola pomaže u lečenju reumatizma, dok su pupoljci blagotvorni za grlo. Bor ima stablo koje može da poraste više od 10 metara. Dok je mlađi, njegove grane i deblo su prekriveni smeđecrvenkastom korom koja posle postaje sivosmeđa. Grane se šire u obliku kišobrana. Iglice bora su sastavljene u čupercima po dve, duge su od pet do šest centimetara, a boja im je sivozelena. Cvetovi su jednodomni. Iz ženskih cvetova se oblikuju mali češeri, koji u početku imaju crvenkastu, a posle smeđu boju i postaju drvenasti. Za lek se upotrebljavaju mali izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, treba upotrebljavati neposredno posle branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja lekovita svojstva. Mladi izdanci ovog drveta koriste se u lečenju zastarelih katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, lakšeg bronhitisa, za inhalaciju... Takođe se koriste u lečenju astme, kao i u lečenju reumatskih bolesti i gihta. Kod grčeva izazvanih kamenom u žuči uzima se sveža smola. Smola borova, koja se nalazi na kori, obiluje gorkim materijalima i eteričnim uljem koje sadrži lekovitu materiju terpentin. U narodnoj medicini preparati od borove smole se upotrebljavaju za lečenje kožnih bolesti.
SAVET:
Sirup protiv kašlja i bronhitisa: preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litra ključale vode i držati na toplom šporetu oko dva sata. Za to vreme razmutiti 200 g šećera u pola litra vode i kuvati dok se ne dobije gust sirup. Procediti borove pupoljke i dodati ih sirupu. Uzimati pre obroka, ujutro i uveče, supenu kašiku.
Tonik za zarastanje rana: skinuti koru sa stabla i samleti je što sitnije. Dodati toplu, ali ne ključalu vodu i mešati dok se ne rastvori. Dobijena tečnost treba da bude samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu. Ukoliko se obloge drže tokom celog dana, menjati ih na svaka dva sata.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti