Biljka koja daje snagu

Hajdučka trava je dobila ime po hajducima, koji su, kako se verovalo, u platnenoj vrećici nosili ovu biljku svuda sa sobom kako bi što lakše zalečili rane. Botaničko ime (achilea millefolium ) je dobila prema grčkom junaku Ahilu –Achillea, i ima značenje da daje snagu. 
Hajdučka trava ili hajdučica, kostrijet, romonika, je dugovečna zeljasta, vrlo obična biljka, koja kod nas raste svuda na suvim mestima kao korov, a potiče iz oblasti Kavkaza i Male Azije. Stabljika je prava, nerazgranata, do 80 cm visoka, vrlo čvrsta i obrasla dugačkim listovima, koji su višestruko vrlo sitno i fino kitnjasto-perasto deljeni kao najfinija čipka. Cvetne glavice su sitne i bele, ponekad malo ružičaste, udružene u cvasti na vrhu ogranaka stabljike i raspoređene u obliku štita. Cveta celog leta. Mirisa je svojstvenog, malo aromatičnog, a ukusa gorkog. Ova lekovita biljka ubraja se u gorke čajeve. Hajdučka trava ili stolisnik u narodnoj medicini najčešće se upotrebljava za ublažavanje bola i vidanje rana. Osim toga korisna je za lečenje raznih bolesti kao sto su želudačni problemi, nadimanje, otežano varenje i manjak apetita. Zatim za normalizaciju metabolizma, čišćenje organizma, regulisanje žuči. Često se od nje spravlja i čaj za umirenje. Za spoljnu upotrebu nalazi primenu kao antiflogistik slično kamilici, što znači za ispiranje, obloge i kupke. Ona još čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i leđima, neredovitih menstruacija, nesanice, raznih osipa i čireva. Ova biljka takođe umanjuje teškoće izazvane gihtom i reumatizmom. Čaj od hajdučke trave isceljuje ispucale ruke, osetljive bradavice kod majki koje doje i sve vrste osipa na koži. Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažavaju sve probleme sa nervima i smanjuju tegobe izazvane reumom. Osetljive osobe trebaju biti oprezne pri upotrebi ove biljke, jer može izazvati alergijsku reakciju. U takvim slučajevima treba koristiti samo izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u malim količinama. Na osnovu svega ovoga može se zaključiti da hajdučka trava ima lekovito dejstvo na širok spektar oboljenja pa se i za nju može reci da je dragocen prirodni lek jer leči skoro sve bolesti.
SAVET
Lek za ruke i bradavice:
Dve kašike lista i cveta hajdučke trave kuvati tri minute u 3 dl vode. Toplim čajem ispirati ispucale ruke i osetljive bradavice koje često muče dojilje.
Miomi: Oko 100 g biljke potopiti u hladnu vodu, ostaviti preko noći, ujutro zagrejati i dodajte u vodu za kupanje. Ova kupka se dokazala u efikasnoj borbi protiv mioma.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti