Kako koristiti biljke za čajeve

Listovi, cvetovi, celi nadzemni delovi biljke pripremaju se u toploj, prokuvanoj vodi ( ali ne i ključaloj vodi), dok se korenje, plodovi, kore, rizomi pripremaju u hladnoj vodi: jedna supena kašika čaja prelije se sa dva decilitara hladne vode i zagreva do ključanja, zatim se ostavi da stoji trideset minuta. Osim sušenih plodova, lekoviti su i drugi delovi biljaka: listovi divljih jagoda, malina, kupina i peteljke trešanja i višanja. Zahvaljujući taninu čajevi od voćnih listova koriste se kao lek kod blagih proliva, za grgoljenje kod upale usta i grla. Čajevi od peteljki trešanja i višanja su diuretik, a u osušenim plodovima voća zadržava se velika količina vitamina C, kao i drugih vitamina. Čaj od plodova suvog voća može se zasladiti medom uz dodatak limuna.

IZUZECI:

Sena:
Kašika sene se potopi u 2 dl hladne (prokuvane) vode i ostavi da odstoji 8 sati. Čaj se procedi i pije jednom dnevno nezaslađen.
Imela:
Kašika čaja se potopi u 2 dl hladne (prokuvane) vode, ostavi da odstoji 8 sati nakon čega se proceđena pije 1 - 2 puta. Preporučuje se da se popije u kontinuitetu 100 gr imele, a zatim se pravi pauza od 3 - 6 meseci.
Beli slez:
Kašiku belog sleza potopiti u 2 dl hladne (prokuvane) vode i ostaviti da odstoji 1 sat. Pije se procedjen 3 puta dnevno.
Šipak:
Kašika čaja se potopi u 2 dl hladne (prokuvane) vode i ostavi da odstoji 8 sati. Zatim se procedi i pije 3 puta dnevno - nezaslađen kako bi se sačuvao vitamin C. Međutim, šipak možete i kuvati do tačke ključanja (100 gr ploda preliti sa litrom hladne vode i kuvati). Pre nego što provri, skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji. Nakon tog vremena može se umerenop grejati, ali nikako da ključa.
Žalfija:
Kašiku čaja staviti u toplu vodu (2 dl) pa ostavitida proključa i kuvati 3 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj se ne pije, već se "krljklja" nazaslađen 3 puta po 1 dl. Može i piti, ali po par gutljaja 4 puta nedeljno.
Pasuljevina:
Kašiku čaja staviti u 2 dl hladne vode i kuvati 5 minuta. Ostaviti da se prohladi 10 minuta, a zatim ga piti 3 puta dnevno nezaslađenog.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti