Sunčeva hrana
Zima je vreme
kada se najčešće čovekovo telo dokazuje u borbi sa virusima, bakterijama,
parazitima… U vezi sa bitkom koju vodimo, a koja je posledica niskih teperatura,
vetra i manjeg broja sunčanih sati, je i ovaj tekst. Uz redovno korišćenje
čajeva, danas se bavimo hranom, tačnije razlozima zašto i kako jesti određene
stvari. Nepotrebno se ponekad opterećujemo, a po pravilu rešenje se krije u malim stvarima, u
jednostavnosti i umerenosti.
Hrana treba da bude lek, a lek – hrana, rekao je još
pre dve hiljade godina čuveni grčki lekar Hipokrat. Vođeni tim zaključkom svake
godine imamo nove trendove koji se odnose na način pripreme namirnica. I dalje
se vodi glasna prepirka da li povrće i voće treba da konzumiramo sveže ili
kuvano, koja količina je dovoljna da bi zadovoljila potrebe organizma u toku
dana, da li je potrebno jesti meso ili ne, kao i druge proizvode životinja. Svakako
jedna od najrasprostranjenijih načina ishrane u poslednje vreme je hrono ishrana, doduše ona nije izum ovog
veka, ona je bila prisutna u vrtićima i školama još sedamdesetih, ali tada nije
nosila ovaj popularni naziv. No, ono što je jednako za sve novo/stare načine
ishrane je umerenost, izbalansiranost i redovno konzumiranje namirnica.
Hranom mnoge bolesti možemo da sprečimo, a neki i lečimo, dijetom. U tu grupu, vrlo korisnim
namirnicama spada zeleno voće i povrće ili tkz. sunčeva hrana. Ovo voće i povrće su skladište hlorofila,
vitamina, važnih mineralnih soli, belančevina, ugljenih hidrata i raznih
drugih materija, od kojih svaka za sebe ima veliku važnost za pravilan rad
svih organa u našem organizmu. Iz svega navedenog, bilo bi dobro da se ono
jede sveže, a da se što manje peče ili kuva kako svi ti hranjivi sastojci ne
bi manje ili više nestali usled visokih temperatura. Zelene povćke i voćke
sjajno utiču za sistem organa za varenje, te se zato je preporučljivo da se
povremeno sprovedu “voćni dani” odnosno kure za čišćenje,a samim tim i jačanje
organizma. Voćne dijete rasterećuju bubrege, srce i krvne sudove. Mnogi
lekari leče giht, visok krvni pritisak i malaksalost srca voćnim dijetama, a
uspesi su postignuti i u lečenju prekomerne gojaznosti, bolesti jetre i žučne
kese. Voće i povrće je baznog karaktera, dok su namirnice životinjskog
porekla kisele. Zato je neophodno svakodnevno unositi
sveže biljne namirnice kako bi se preterana kiselost vratila na normal, što
je neophodno da odvijanje biohemijskih reakcija u organizmu. Običnom hranom u
organizam unesemo 10 puta više soli nego što nam je potrebno, ten a taj način
uništavamo bubrege i otežavamo im rad. Ne treba zaboraviti da voće sadrži
znatne količine šećera – ali svuda preovlađuju invertni sećeri, tj. Smeša jednakih
delova glukoze i fruktoze. Ovi šećeri su najlakše svarljiva hrana, veoma važna,
posebno za mišiće. Međutim, uprkos mnogobrojnim tekstovima o voću kod nas se i
dalje ono ne ceni u meri u kojoj bi trebalo. Većina završi u domaćim ili
industrijskim rakijama, a velke kompanije koriste zamene, veštačke sirovine,
u proizvodnji sokova, te zdravo voće propada. Takođe, proizvodnja u kućnim
uslovima je neisplativa za domaće uslove, jer je krajnji proizvod po pravilu
skup. Sokovi iz domaće radinosti se po kvalitetu ne mogu meriti sa
industrijskim. Verujem da će svest građana početi da se menja, te neće
kupovati jevtine serijske proizvode ovog tipa, već će početi sami da prave ili
da će sokove nabavljati kod samih voćara. U našim krajevima klima pogoduje
biljkama, a samim tim i voću, ali loša agrarna i svaka druga politika dovela
nas je do toga da npr. uvozimo vitamin C u praškastom obliku, tablema ili
kapsulama.
|
|
Procentualni sastav
važnijih voćnih sokova:
Voće
|
Uglj. hidrati
|
Belančevine
|
Masti
|
Min.materije
|
Voda
|
Kalorije
|
Šljive
|
17
|
0,8
|
-
|
0,5
|
81
|
73
|
Grožđe
|
18
|
0,7
|
-
|
0,5
|
79
|
76
|
Trešnje
|
16
|
0,8
|
-
|
0,5
|
82
|
69
|
Kruške
|
14
|
0,4
|
-
|
0,4
|
83
|
58
|
Jabuke
|
12
|
0,4
|
-
|
0,4
|
84
|
59
|
Kajsije
|
12
|
0,4
|
-
|
0,7
|
85
|
53
|
Jagode
|
9
|
0,1
|
-
|
0,7
|
85
|
48
|
Maline
|
8
|
1
|
-
|
0,6
|
84
|
38
|
Dinje
|
6,5
|
0,8
|
0,1
|
0,5
|
92
|
35
|
Comments
Post a Comment