Biljka koja miriše na dom
U sezoni gripa i
prehlada važno je trošiti med, a ako njega dodatno obogatite nekom lekovitom
biljkom, on više neće biti samo lek već i poslastica.
Bagrem
je najrasprostranjenije medonosno drvo i spada medu najcenjenije izvore
nektara. Vrlo je popularan u baštovanstvu, a gotovo svako dvorište u vojvođanskim selima imalo je po bagrem. Takođe, kao i mnoge druge lekovite biljke i ova se našla u stihovima, a jedan od primera je pesma kanautora Đ. Balaševića "Ne lomite mi bagrenje".
Inače, ovo drvo vodi poreklo iz istočnog dela Severne Amerike (Kanade), a u Evropu je prenet početkom XVII veka. Jedan baštovan, Džin Robin, nabavio i posadio prve semenke bagrema u parkovima francuskog dvora, te je u njegovu čast ova biljka nazvana Robinia pseudacacia.
Inače, ovo drvo vodi poreklo iz istočnog dela Severne Amerike (Kanade), a u Evropu je prenet početkom XVII veka. Jedan baštovan, Džin Robin, nabavio i posadio prve semenke bagrema u parkovima francuskog dvora, te je u njegovu čast ova biljka nazvana Robinia pseudacacia.
Bagrem
je listopadno drvo visine do 25 metara, a stablo može biti prečnika i do 90 cm.
Svetle je kore, trnovitih grana i retke krošnje. Jake bodlje, oko 2 cm duge, uglavnom ravne, na
bazi proširene i drvenaste, nalaze se na svakoj strani pupoljka po jedna.
Cvetovi oblikuju viseće grozdaste cvasti bele boje. Plod je smeđa, spljoštena
mahuna duga do 10 cm i široka 1 do 1,5 cm. U mahuni se nalazi 4 do 10
sitnih, bubrežastih, tamnosmeđih i pegavih semenki. Cveta u maju kada nas
nagrađuje cvetovima veoma prijatnog i intenzivnog mirisa i slatkastog ukusa.
Bagrem
raste samoniklo po rubnim delovima svetlih šuma, ali se koristi za
pošumljavanje goleti, kojima preti erozija, jer svojim korenjem dobro učvršćuje
zemljište, a osim toga, od posebnog je značaja činjnica da sadnice bagrema brzo
rastu. Sadi se i na čistinama, nasipima, drvoredima, živicama i rubovima
poljoprivrednog zemljišta.
Cvetovi
ovog bodljikavog drveta sadrže vitamin C, eterično ulje, ugljene hidrate,
smolu, tanin, sirinogin, otrovne sastojke fasin, robin i benzoaldehid. U
semenkama se nalaze proteini, masna ulja, vitamine A, B1, B2, B6, C,
magnezijum, fosfor, gvožđe, cink…
Za
lek u tradicionlnoj medicini koristi se cvet i list, koji treba brati
neposredno pre otvaranja, a dok su listovi još mladi. Za razliku od cvetova i listova,
kora bagrema je otrovna i ne treba je koristiti za spravljanje čajeva i drugih
preparata.
Bagrem
se koristi kod prehlade, kašlja, glavobolje i grčeva u želucu, za lakše
pražnjenje creva i lakše mokrenje, za skidanje visoke telesne temperature, u
lečenju tumora, gripa, upalnih stanja respiratornog sistema, bolesti srca i za
jače izlučivanje žuči.
U
homeopatiji je bagrem našao primenu za lečenje hiperaciditeta, kad je pečenje u
želucu intenzivno, posebno kada se javlja noću za vreme spavanja. Cvetovi
bagrema u homeopatiji se koriste kao lek za lečenje migrene. Bagrem se koristi i
u kulinarstvu, tj. Cvet se prži na ulju ili se od njega pravi slatko i sirup.
Ali treba voditi računa koliko se konzumira, jer vezuje soli iz organizma i moguće
je da dovede do povraćanja.
SAVET
SLATKO
OD BAGREMA
250
gr cveta bagrema (samo latice)
1,5
kg šećera
1
limun
Bagremov
cvet operete i iscedite; pa prelijte sokom od limuna. Od šećera i malo vode
skuvati gust sirup. Zatim u njega dodati cvetove i kuvati dok se ne zgusne.
Ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle.
Comments
Post a Comment