Biljka za salate i parfeme


Nakon duže pauze evo još jedne priče o jednoj vrlo izuzetnoj biljci, koju mnogi iz naših krajeva zapostavljaju ili je koriste samo prilikom pravljenja zimnice.



Korijander (coriandrum sativum) je je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji, u knjizi Mojsijevoj. Prvi zapisi o korijanderu nađeni su u Eberovim papirusima 1.550 godine p.n.e. Grci i Rimljani su ga gajili i koristili kao lek i začin. Korijander je poreklom iz Jugoistočne Evrope, gde raste kao samonikla biljka, a gaji se hiljadama godina u Indiji, Kini i Egiptu. Korijandar je jednogodišnja, zeljasta biljka, visoka 30-90cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata.
Miris mu je diskretan, prijatno aromatičan, a ukus sladunjav, blago ljut. Čitava biljka je lekovita. Bogat je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina.Korijander se najviše koristi u industriji pića (liker, pivo) i prehrambenoj (peciva i slatkiši), ali i u farmaceutkoj proizvodnji. Koristi se u kulinarstvu kao dodatak slatkim i slanim jelima, za pripremu likera i kao dodatak za kari i druge mešavine začina. Sveži listovi korijandera upotrebljavaju se kao i lišće peršuna.
Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Korijander sadrži gvožđe, koje se lako apsorbuje u krv, pa pomaže u lečenju anemije. Delotvoran je u lučenju reume i artritisa. Smanjuje holesterol i šećer u krvi, ali i potpomaže varenju. Ublažava menstrualne tegobe, jer deluje kao stimulans koji podstiče lučenje endokrinih žlezda. To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove. Ali leči i čireve na usnama.
List korijandera se uvek koristi u svežem stanju, ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok evropska kuhinja više koristi zrelo i osušeno seme.
Setva korijandera na otvorenom počinje u aprilu. Seme se sadi 1 santimetar duboko, razmak između redova iznosi oko 15 cm. Ako želite da stalno imate zalihu svežeg lišća, potrebno je dodavati seme svake tri nedelje. U početku kontinuirano zemlja treba da bude vlažna, dok je nakon što biljka iznikne potrebno i manje okopavanje oko nje.
SAVET:
Egzotična salata:
Dva veća manga, 1 crvena paprika, 1 šargarepa, pola glavice ljubičastogluka, sok od 1 limuna, 1 manji nar, 3 kašike maslinovog ulja, 3 -4 kašike seckanog korijandera, so i biber. Svo voće oprati, očistiti od nepotrebnih semenki i žilica pa sve iseći na trake i pomešati. Preliti maslinovim ulje i začiniti po ukusu. Može se poslužiti uz pitu sa sirom ili lisnatim pecivom.


Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti