Bokvica ili konjska rebra

Jedna od najvećih zabluda savremenog čoveka je verovanje da lekovito bilje raste isključivo na teško dostupnim mestima ili recimo na planinama do kojih retko ko od nas može doći. Većina korovskih biljaka koje rastu na najrazličitijim mestima (pored puteva, pa čak i na sred puta, travnjacima, livadama, jarkovima...) kao što su kopriva, maslačak i bokvica su prave male apoteke. Lekovitost bokvice (ili konjska rebra) je ogromna. Potiče iz Evroazije, a arheološki nalazi svedoče da se bokvica koristila kao lekovito sredstvo još u rimsko doba u Velikoj Britaniji. Čaj od lista bokvice pomaže kod oboljenja disajnih organa i kašlja. Radi još boljeg dejstva, preporučuje se u kombinaciji sa timijanom (majčinom dušicom). Tada je posebno delotvorna kod bronhitisa i astme, pa i kod oboljenja jetre i besike. Sirup od bokvice čisti krv. Neverovatna je njena delotvornost i kod svih oblika rana, ujeda (insekata i životinja), oderotina, otoka, posekotina i plikova. Kada vam se bilo šta od toga desi u prirodi,napravite, ako je moguće oblog, izgnječen i izmrvljen list bokvice stavite na ranu, a zatim previjte gazom, tako da ona duže bude u kontaktu sa kožom.
Bokvica često neugledna, blatnjavih listova, sadrži alantoin supstancu koja podstiče stvaranje novih ćelija, pa je zato potpuno opravdano narodno poverenje u lečenju kožnih bolesti. Ona ima moć da zaustavi krvarenje, a pomešana sa hajdučkom travom, rusomačom i virkom koristi se protiv menstrualnih odliva i kravrenja iz hemoroida. List bokvice deluje protiv raznih upala kože i sluznice, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste suve sluzi iz organa za disanje; smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želucu. Koristi se za ublažavanje napada kašlja.
SAVET:
Sok od bokvice
200 gr lista bokvice; 100 gr koprive; 100 gr maslačka; 100 gr stolisnika. Sve se dobro izgnječi, nalije tek malo vodom i procedi kroz gazu. Zatim se ukuvava uz skidanje pene koja se sakuplja na površini. Dobijeno soku se na kraju kuvanja dodaju dve supene kašike meda i ponovo se kuva dok se masa ne zgusne tako da postane končasta. Kada se sok ohladi sipa se u tegle, a da se sok ne bi pokvario doda se u svaku flasu ili teglu čašica rakije. Pre upotrebe razblaži se sa vodom (50:50).

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti