Divlja ruža

Šipak ili divlja ruža, pasja ruža, srbiguzica, šipurina... je trajan grm visine 2 - 3 metra, a od davnina poznat je u medicini, s tim što je nekada služio kao hrana siromašnim slojevima. I danas ga narod upotrebljava za lečenje zubobolje, bolesti bubrega, dizenterije i padavice. Danas se od šipka pravi kompot, salata, kolači, supe... Još su stari rimljani verovali da šipak leči bes(?!). Šipak je pun dlakavih plodova. Međutim od šipka se u proleće skupljaju latice pa se od njih pravi slatko ili džem, koji se uzima tri puta dnevno po kašičicu. Ovaj lek leči sve plućne bolesti. Takođe, latice se koriste u pravljenju salata, jedu se sa jogurtom. Listovi divlje ruže su bogat izvor vitamina C pa se, dok su mladi, beru i suše za pripremu vitaminskih čajeva. U šipku ima deset puta više vitamina C nego u limunu! Samo jedna šoljica čaja od šipka zadovoljava sve dnevne potrebe čoveka za vitaminom C. Posebno je važno reći da se kuvanje šipka ne gubi ovaj vrlo važan vitamin. Takođe, šipak sadrži i druge vitamine: B1, B2, E, K i P, a bogat je i karotinom. Sadrži invertni šećer, saharozu, organske kiseline, pektin, treslovine, a plodići (koštice) sadrže vitamin E i vanilin koji daje prijatnu aromu. Što se ostalih lekovitih svojstava tiče, proizvodi od šipka otklanjaju malaksalost, utiču na bolje izlučivanje mokraće i pročišćavaju krvne sudove. Čaj od šipka se preporučuje majka u toku dojenja, a šipak je odličan i kod problema sa probavom, ili kamenjem u bubrezima i mokraćanom kanalu. Upotrebljava se i kod gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u lečenju avitaminoza. U narodnoj medicini je značajna komponenta sastojaka za izbacivanje viška tečnosti i pražnjanje creva. Sok od šipka može usporiti razvoj raka prostate, pokazala su ispitivanja vođena na američkom univerzitetu Viskonsin. A, ako se redovno konzumira šipak time se potpomaže i prevencija bolesti srca i krvnih sudova.
SAVET
Kolač od šipka
4 jaja,100gr šećera, 100gr brašna, 10 kašika mleka, 4 kašike džem od šipaka, 2 kašike čokolade u prahu, 6 kašika ulja, 1 prašak za pecivo.
Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa šećerom, mlekom, uljem, brašnom, dodati džem, čokoladu u prahu i prašak za pecivo i na kraju sneg od umućenih belanaca. Sjediniti smesu, sipati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 25 minuta. Gotov kolač seci na kocke i posuti prah šećerom.
 

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti