Koren protiv kašlja, ali i za lečenje pokidanih mišića

U blizini obrađenih površina i na obodu šuma, a sve češći stanovnik dvorišta je u poslednje vreme Oman (Inula helenium) ili poznatija kao Ivanjsko zelje, velika trava, aman, alajt ili veliki koren. Ova višegodišnja korovska biljka je visine preko dva metra, karakterističnih srcolikih i žutih cvetova skupljenih u glavice. Najčešće raste u grmovina, a cveta od jula do avgusta. Pradomovina biljke je centralna Azija, odakle se raširila po celoj Evropi, najviše na Balkanu, pa je zato zovu i "kineska biljka". Oman je lekovit u celosti, ali se najčešće koristi razgranat bogat koren sa podankom, koji se vadi tokom jeseni. Koren (star najmanje 2 godine) može da se vadi i u rano proleće, s tim što treba obratiti pažnju da se ne vadi ni previše mlad, jer je tada vodenast, ali ni previše star, jer je drvenast. Oman je posebno aromatičnog mirisa, a gorkog i ljutkastog je ukusa. Oman sadrži etarska ulja, gorke materije, fruktoze i mnogo inulina (oko 45 odsto). Miris etarskih ulja, zbog svog hemijskog sastava, podseća na miris nane/mente. 
U medicini i farmaceutskoj industriji oman je široko  korišćena biljka. Koristi se kao antiseptik organa za disanje, za regulaciju menstruacije, protiv kožnih bolesti - suvi lišaj i svrab. Od ove biljke spravljaju se ulja, čajevi, ali i vino.
Koristi se i kao mast za spoljnu upotrebu, jer leči sve vrste lomova, posebno kod naprsnuća i kidanja mišićne mase. Priprema se tako što se dobro opran i isečen koren, mlad ili sušen, kuva u vodi dok se ne dobije gusta masa. U tu kašu, još dok je vruća, doda se ista količina svinjske masnoće. Smeša se procedi u teglicu u kojoj će stajati. Obolela mesta se mažu i uvijaju zavojima.
Za regulaciju nivoa šećera u krvi, bolesti želuca i slabog varenja, zapaljenja bronhija, prekomerne sluzi, kod dijareje, žutice i anemije, ali i za izbacivanje nagomilane vode iz organizma koristi se čaj. Čaj se priprema tako što se pola kafene kašike prelije sa 1 dcl prokuvane, vruće vode. Dnevno je potrebno popiti 3 šolje nezaslađenog čaja. Ako se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva može se zasladiti medom.
Tinktura se koristi kod nedostatka apetita, slabosti želuca i za izbacivanje suvišne vode iz organizma. Oman (25gr sitno sečenog suvog korena) se pomeša sa istom količinom osušene kore narandže. U tu smešu se doda 30gr kičice i 20gr pelina. Zatim se umeša u 1,5l jake rakije (60%), najbolje komovice. Mešavina se ostavi da stoji 10 - 12 dana na umerenoj sobnoj temperaturi, zatim se procedi. Konzumira se 15 - 20 kapi dnevno, može se uzimati preko kocke šećera i to uvek pre jela.

SAVET

OMANOVO VINO
Jedno od najboljih sredstava za obnavljanje krvi, ali i jačane celog organizma je omanovo vino. Otuda je obavezni deo jesenjih kura za čišćenje organizma, posebno je značajan u oporavku posle operacija ili teških bolesti. Priprema se tako što se 40 gr svežeg (dobro opranog) korena prelije sa 50gr 80 % vinskog alkohola (dobija se destilacijom vina) i ostavi 24 sata da odstoji. Zatim se umeša u 1l kvalitetnog belog vina i ostavi na suncu 3-4 dana, potom se procedi i istisne kroz lanenu krpu. Pije se po čašicu (rakijsku) svakodnevno pre glavnog obroka.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti