Koren protiv kašlja, ali i za lečenje pokidanih mišića

Koristi se i kao mast za spoljnu upotrebu, jer leči sve vrste lomova, posebno kod naprsnuća i kidanja mišićne mase. Priprema se tako što se dobro opran i isečen koren, mlad ili sušen, kuva u vodi dok se ne dobije gusta masa. U tu kašu, još dok je vruća, doda se ista količina svinjske masnoće. Smeša se procedi u teglicu u kojoj će stajati. Obolela mesta se mažu i uvijaju zavojima.
Za regulaciju nivoa šećera u krvi, bolesti želuca i slabog varenja, zapaljenja bronhija, prekomerne sluzi, kod dijareje, žutice i anemije, ali i za izbacivanje nagomilane vode iz organizma koristi se čaj. Čaj se priprema tako što se pola kafene kašike prelije sa 1 dcl prokuvane, vruće vode. Dnevno je potrebno popiti 3 šolje nezaslađenog čaja. Ako se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva može se zasladiti medom.
Tinktura se koristi kod nedostatka apetita, slabosti želuca i za izbacivanje suvišne vode iz organizma. Oman (25gr sitno sečenog suvog korena) se pomeša sa istom količinom osušene kore narandže. U tu smešu se doda 30gr kičice i 20gr pelina. Zatim se umeša u 1,5l jake rakije (60%), najbolje komovice. Mešavina se ostavi da stoji 10 - 12 dana na umerenoj sobnoj temperaturi, zatim se procedi. Konzumira se 15 - 20 kapi dnevno, može se uzimati preko kocke šećera i to uvek pre jela.
SAVET
OMANOVO VINO
OMANOVO VINO
Jedno od najboljih sredstava za obnavljanje krvi, ali i jačane celog organizma je omanovo vino. Otuda je obavezni deo jesenjih kura za čišćenje organizma, posebno je značajan u oporavku posle operacija ili teških bolesti. Priprema se tako što se 40 gr svežeg (dobro opranog) korena prelije sa 50gr 80 % vinskog alkohola (dobija se destilacijom vina) i ostavi 24 sata da odstoji. Zatim se umeša u 1l kvalitetnog belog vina i ostavi na suncu 3-4 dana, potom se procedi i istisne kroz lanenu krpu. Pije se po čašicu (rakijsku) svakodnevno pre glavnog obroka.
Comments
Post a Comment