Home made mast protiv zapušenog nosa i prehlade


Promena temperatura najčešće remeti opšte zdravlje i utiče na imunitet kod ljudi, posebno dece. Tako je i moje "nazeblo" na +34 stepena "zahvaljujući" promeni temperatura - ona u stanu i spoljna. Tražeći šta bi moglo da joj olakša tegobe napravila sam mast koja se utrljava na kožu grudi i stavlja pod nos, kako bi se pročistili disajni putevi, najpre.

Inače, prehlada (nazeb) je zarazna bolest koju izazivaju rinovirusi i prenosi kapljično ili preko pljuvačke, tokom razgovora, kijanja, kašljanja ili poljubaca zaražene osobe sa drugom. Rinovirusima smeta kisela sredina i temperatura 37 i više. Zato oni vole da se nasele u sluzokožu nosa, jer je tamo temperatura oko 33. Prave vodenasto curenje iz nosa i zapušen nos i suzenje očiju. Često prave glavobolju. Prehlada uglavnom prolazi za 2-4 dana uz tople čajeve, sveže voće i povrće, vitamin C, dekongestive nosne sluzokože (kapi za nos koje smanjuju zapušenost nosa), aspirin, paracetamol, brufen i dosta sna.

Možete se inhalirati nad toplim čajem od bosiljka, ali i napraviti ovu mast.



Recept:

1. Kokosovo ulje                        50 gr
2. Nevenovo ulje                        20 ml
3. Ulje masline                           20 ml
4. Pčeljinji vosak                        15 gr
5. Etarsko ulje menta                  15 kapi
6. Etarsko ulje eukaliptusa         10 kapi
7. Etarsko ulje čajnog drveta      10 kapi
8. Kristali mentola                        2 gr


Oprema:

1. Šerpica za vodu
2. Činija od nerđajućeg čelika ili staklena
3. Plastična ili drvena kašika/špatulica
4. Posuda za odlaganje gotove masti





Način pripreme:

U šerpu sipati vodu i sačekati da prokuva, zatim smanjiti temperaturu ringle ili gas. Na nju postaviti manju (kuvanje na pari) u koju sipati ulja i pčeljinji vosak. Kada se sve rastopi i dobija ujednačena tečnost, skloniti sa kipuće vode.


U rastopljena ulja i vosak dodati etarska ulja i kristale mentola. Mešati polako dok se kristali ne rastope i masa ne počne da se hladi. Ostaviti na sobnoj temperaturi, mešajući s vremena na vreme kako bi buduća mast bila konzistentna.


Prohlađenu masu preručiti u staklenu ili metalnu posudu sa poklopcem i kada se skroz ohladi čuvati u frižideru.

Upotreba:

Mast u tankom sloju utrljavati na kožu grudi, na nausnice i u koren nosa (predeo sinusa). Ne prekrivati, posebno ne stavljati preko nanosa sintetičke materijale (poput marama, recimo). Mast se može nanosi više puta, s tim što nije za osobe koje pokazuju alergijsku reakciju na bilo koji sastojak, a pre svih na pčeljine proizvode. 

Uzdravlje!

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti