Opuštanje


Pripremajući se za predstojeću obuku, verujem i predavanje na temu bilja, pronašla sam  neverovatne podatke o upotrebi lekova za smirenje u Srbiji. Prema tim informacijama, svakodnevno anksiolitike (bromazepam, dijazepam, lorazepam, ksalol, sedabenz, zaksol) koristi čak 100.000 osoba. Dok je prema podacima RFZO izdato o trošku fonda oko 9,5 miliona kutija pomenutih lekova. Strašniji podatak, meni, je što je na bolovanje lane zbog depresije otišlo oko 7.000 ljudi.

Ne mogu da govorim o opravdanosti/uzrocima/potrebama. Međutim, ako prihvatimo da su društvu nametnuti novi standardi prema kojima sve učinjeno mora da ima svoju materijalnu vrednost, možda ne treba da me čude izneti podaci. Duboko u sebi ipak verujem da osnove ljudskosti: poštenje, empatija, srdačnost, ljubav... nisu prevaziđene.

Pre priče o biljkama, par stvari, kako bi razumeli šta nam se dešava u telu kada smo pod pritiskom.
Ljudski organizam smatra da treba da se zaštiti od stresa te zato hormoni istog: kortizol i adrenalin, ispunjavaju krvotok, izazivajući simptome poput ubrzanog lupanja srca, teškoća sa koncentracijom, problema sa varenjem, povećane fizičke i mentalne osetljivosti, te insomnije.

lako je pojava ovih hormona prirodna reakcija organizma na pretnju, mnogi ljudi danas žive pod stalnim pritiskom, pa su i te reakcije stalne, a telo onda nema vremena da se odmori i oporavi.

Zato ću pokušati da vam približim nekoliko biljaka (o svakoj biljci imate poseban tekst na ovom blogu) koje su sjajne u borbi protiv depresije, nesanice, nervne napetosti i svih pratećih efekata.

Bilje je najbolje koristiti sveže, ali kako je februar, i u suvom stanju daju gotovo identične rezultate (mogu se pazariti na pijacama kod travara, bakica koje ih gaje, ali i u specijalizovanim dućanima - prodavnicama zdrave hrane).

1. Lavanda

2. Kamilica

3. Majčina dušica

4. Matičnjak

5. Kantarion

6. Valerijana (Odoljen)

7. Lipa

8. Hmelj

9. Koren Sladića
 
10. Glog

11. Hajdučka trava

Čajna mešavina protiv uznemirenosti i napetosti
    Hajdučka trava (Achilea millefolium)  50g
    Matičnjak (Melissa officinalis)  50g
    Valerijana (Veleriana officinalis) 50g
    Kantarion (Hypericum perforatum)   50g

Za kraj jedna napomena: Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihova koncentracije u krvi, a to znači da može i da izostane dejstvo primenjenog leka. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion, to su tzv. “kantarionove bebe”. Takođe, pre bilo kakve upotrebe biljaka, ukoliko ste na nekoj terapiji, posavetujte se sa lekarom, baš zbog gore navedenih razloga.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti