Pripreme za zimu...



Jesen je idealno godišnje doba koje nam služi kako bi pripremili organizam za predstojeću zimu. Priprema obuhvata čišćenje organizma od toksina, ali i dodatnu negu kože tela i lica. Danas se bavimo preparatima koje svako u svom domu može napraviti, a koji okrepljuju naš najveći organ i pomažu mu da se privikne na nadolazeće hladne i vetrovite dane. U maskama i kupkama lekovito bilje možete po potrebi koristiti s mešavinom drugih sastojaka u skladu sa svojim tipom kože. Važno je da njegova priprema bude pravilna, a vaš odabir pažljiv. Za svaku vrstu nege maskama koža mora da bude apsolutno čista i odmašćena.
Ali, najpre da objasnim termin „potpune kupke“ koji je sve popularniji, a koje su sve više zastupljene u kozmetičkim salonima.
Potpuna kupka -  odgovarajuće biljke se potope u hladnu vodu i ostave preko noći. Za jednu kupku potrebno je 6-8 litara vode, svežih ili 500 gr osušenih biljaka. Narednog dana se sve zagreje i procedi,pa se doda vodi za kupanje. Kupanje, u kadi, treba da traje do dvadeset minuta. Jedna od najvažnijih stvari o kojoj morate voditi računa je kombinacija biljaka koje koristite, jer nisu sve biljke “dobri drugari”, zato pažljivo pročitajte svojstva lekovitih biljaka ili me pitajte.

TINKTURA I KUPKA OD KOPRIVE
Tinktura od koprive: korenovi, koji se vade u proleće i u jesen, operu se četkom, sitno naseckaju i stave u bocu, do grlića. Preliju se rakijom od žita jačine 38-40% te se boca 14 dana drži na toplom mestu.
Kupka za noge: jedna puna šaka dobro opranih korenova i stabljike s listovima sveže koprive preko noći se drže u 5 litara hladne vode,  a sledećeg dana se ista voda zagreje do ključanja. U što toplijoj vodi (na temperaturi koju možete podneti) kupajte noge 20 minuta. Kopriva za vreme kupke ostaje u vodi. Ova kupka, podgrejana, može da se koristi još dva do tri puta.
PILING MASKA ZA LICE OD KAMILICE (za sve tipove kože)
Oko 50 gr  suve kamilice prelijte sa 50 g ključale vode. Poklopite i ostavite da se prohladi. Potom procedite i dodajte malo integralnog brašna kako biste dobili smesu koja se lako razmazuje. Na kožu nanesite masku i držite je od 20 do 30 minuta dok ne počne da se suši. Zatim blago izmasirajte kožu i pažljivo je uklonite mlakom vodom. Ova maska podmlađuje, osvežava epiderm, podstiče dobru cirkulaciju i odlična je kao piling. Možete je nanositi 2-3 puta nedeljno, naizmenično sa drugim maskama.
MASKA OD MAJČINE DUŠICE I LIPOVOG ČAJA (za suvu kožu i podmlađivanje)
Oko 50 g lipovog čaja i čaja majčine dušice prelijte sa 50 g ključale vode. Poklopite da ne bi isparila eterična ulja iz biljaka. Kada se čaj prohladi dodajte sojino brašno. Masku možete naneti preko kože lica, vrata i dekoltea, a biće još delotvornija ako je nanesete toplu. Kada se osuši, umasirajte je kružnim pokretima prstiju i isperite mlakom vodom.  Ulje majčine dušice je antiseptično, veoma prija osetljivom epidermu, smanjuje otoke, vlaži i podmlađuje.
MASKA OD RUŽINIH LATICA (za izboranu kožu)
Potrebna je šaka svežih ili prosušenih ružinih latica i 50 g sveže samlevenog grčkog semena. Grčko seme treba prokuvati sa malo vode da ne bude suviše retko. Dodajte ružine latice i jednu kap ružinog ulja. Poklopite i ostavite da se prohladi. Gustinu ove smese regulišite s malo gustina. Toplu masku nanesite na lice, vrat i dekolte, držite je na koži 30 minuta, isperite mlakom pa hladnom vodom.
MASKA PROTIV AKNI
Pomešajte kašičicu sušene kamilice, kašiku sveže nane i dve kašike sveže bokvice koja izvlači gnoj i smiruju upalu kože, zatim dodajte kašiku meda i jedno celo jaje. Smesu nanesite na lice, vrat i dekolte, pa držite dvadeset minuta. Potom isperite toplom pa hladnom vodom.
SAVET:
Za svakodnevnu negu lica i tela koristite sapune koji u sebi ne sadrže boje ni mirise, kako bi ste izbegli pojavu crvenila na koži koje je, uglavnom, posledica alergenskih materija koje se u proizvodima nalaze. Takođe, tonike za negu lica pažljivo birajte i vodite računa o sastavu, jer nisu sve mirišljave stvari “zdravi” preparati. 

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti