Gospina trava

Kantarion je biljka veoma poznata i cenjena u narodu. Raste od početka jula meseca, pa do septembra. Može se naći na mestim kao što su ravnate ledine, livade, bregovi. Stabljika je čvrsta i razgranata, raste do 60 cm, kitnjasta sa veoma lepim jarko žutim cvetovima.
Lekovitost kantariona ili gospine trave odavno je poznata, kao i njegovo delovanje, pa je rado korišćena i cenjena lekovita biljka. Leči sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešan s drugim lekovitim biljkama, odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Kantarion se najčešće koristi kod rana i opekotina. Takođe se upotrebljava kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaj varenja - stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanja varenja. Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe. Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a koristi se i kod strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti). Pokazuje antivirotsko dejstvo, pa se vrše ispitivanja o njegovoj primeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Tradicionalno ulje kantariona se primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Kantarion sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način deluju i antidepresivni lekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori. Kantarion doprinosi u tretmanu inflamatornih procesa na koži i površinskih rana tako što smanjuje upalne procese kože. Kantarion se primenjuje u obliku: čaja, kapi, kapsula, tableta. 
VAŽNO
Kantarion ne treba koristiti u trudnoći i dojenju, jer ne postoje podaci o upotrebi u tim stanjima. Takođe, treba znati i da kantarion povećava mogućnost nastanka opekotina, naročito u letnjim mesecima, jer je fotosenzitivan. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion, to su tzv. “kantarionove bebe”. Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva, tj. povećava nivo serotonina (neurotransmiter koji je povezan sa dobrim raspoloženjem) u mozgu. Pošto kantarion utiče na metabolisanje brojnih lekova, najbezbednije je uzimati ga samo u konsultaciji sa stručnim medicinskim osobljem.

Comments

Popular posts from this blog

Kineska trešnja

Biljka koja "ne voli" dugo potapanje

Biljka protiv pošasti